De kansspelautoriteit heeft het bedrijf Pokerstars een boete opgelegd van maar liefst €400.000,-. Er zijn een paar punten die opvallen in dit boetebesluit.

Er komen steeds meer boetes voor online kansspelaanbieders bij. Niet heel lang geleden was het Unibet die een boete kreeg van €470.000,- van de Kansspelautoriteit (Ksa). En nu is ook de online aanbieder Poker stars aan de beurt. De boete hebben ze gekregen voor het online aanbieden van online kansspelen zonder Nederlandse vergunning.

De Ksa heeft 2 keer de website van Pokerstars gecontroleerd, namelijk in juli 2018 en januari 2019. Na dit onderzoek zijn ze eruit gekomen dat Pokerstars zich ook op de Nederlandse markt richt.

  • iDeal werd aangeboden, een Nederlandse betaalmethode.
  • Toen het team onderzoekers een account aan wilde maken, werd automatisch de landkeuze The Netherlands geselecteerd.
  • Twee bekende Nederlanders hadden een pagina op de site.
  • Er was een Nederlands contactformulier
  • De website was te bereiken via een Nederlands IP-adres
  • In de voorwaarden staat een lijst met uitgesloten landen, maar Nederland is hier niet in opgenomen.

Toen de Ksa in januari 2019 weer de site van Pokerstars checkte was iDeal als betaalmethode verdwenen en het Nederlandse contactformulier bestond ook niet meer. Voor de Ksa was dit in principe genoeg om een boete op te leggen aan moederbedrijf TSG Interactive Gaming Europe Limited. Toch was het onderzoek hier nog niet mee afgesloten en gaf dit ook niet de doorslag tot het geven van een boete.

iDeal transacties

Nadat de Ksa informatie had verzameld bij de betaaldienstverlener van Pokerstars kwamen er nog wat punten aan het licht.

Er zijn ongeveer 255.000 transacties gedaan met iDeal in de periode van 14 juli 2018 tot 29 augustus 2018. Deze transacties zijn gemaakt met zo’n 33.000 verschillende unieke rekeningnummers afkomstig uit Nederland. Dit betekent dat er gemiddeld 5500 (!) iDeal-transacties waren per dag van minimaal €20,- per transactie.

Mocht deze periode een goede afspiegeling zijn van het hele jaar, dan deed Pokerstars ongeveer 2 miljoen iDeal-transacties op jaarbasis. Dat is één derde minder dan één van hun grootste concurrenten, Unibet.

De TSG verdedigt zichzelf natuurlijk tegen de beschuldigingen van de Ksa. Pokerstars geeft aan dat het is gestopt met het accepteren van iDeal-betalingen. Verder komen ze met het argument dat Nederlanders een account bij hen aan konden maken om naar de pokertoernooien te kijken, en dat een account hebben niet direct betekent dat je er ook mee speelt.

Verder beweerd Pokerstars dat ze juist op advies van de Ksa contact hebben opgenomen met Nederlandse verslavingszorg instellingen. Ze geven aan dat ze het erg jammer vinden dat  het nu tegen ze wordt gebruikt.

Tegenaanval

De Ksa is het niet eens met de argumenten waarmee Pokerstars zich verdedigt. Volgens de Ksa had Pokerstars überhaupt nooit iDeal aan mogen bieden.

Verder antwoord het bestuur dat het argument van Pokerstars waarin ze aangeven dat als je een account hebt, het niet betekent dat je ook meespeelt. Het gaat er niet om of mensen nou wel of niet spelen, het gaat erom dat Pokerstars ze er wel de mogelijkheid voor heeft gegeven.

De boete is behoorlijk hoog uitgevallen. De Ksa bepaalt de hoogte van de boete aan de hand van verschillende factoren. Ten eerste kijken ze naar hoe ernstig de overtreding was, wat de hoogtes waren van de te winnen prijzen, hoeveel websites en hoeveel spellen er worden aangeboden en wat de bonussen en promoties waren.